สมาคมการแสดงสินค้า (ไทย) ร่วมรณรงค์ขับเคลื่อนเพื่อลดอาหารเหลือ (FOOD WASTE) จากงานแสดงสินค้า ผ่านกิจกรรม 12 ล้านมื้อเพื่อคนไทย

สมาคมการแสดงสินค้า (ไทย) ร่วมรณรงค์ขับเคลื่อนเพื่อลดอาหารเหลือ (FOOD WASTE) จากงานแสดงสินค้า ผ่านกิจกรรม 12 ล้านมื้อเพื่อคนไทย

สมาคมการแสดงสินค้า (ไทย) ร่วมรณรงค์ขับเคลื่อนเพื่อลดอาหารเหลือ (FOOD WASTE) จากงานแสดงสินค้า ผ่านกิจกรรม 12 ล้านมื้อเพื่อคนไทย

สมาคมการแสดงสินค้า (ไทย) นำโดยนายกสมาคมคนใหม่ คุณลอย จุน ฮาว ประกาศความร่วมมือกับ คณะกรรมการอาหารแปรรูปและอาหารอนาคต หอการค้าไทย เพื่อร่วมขับเคลื่อนโครงการ “12 ล้านมื้อเพื่อคนไทย”เปลี่ยนอาหารส่วนเกินจากงานแสดงสินค้าและกิจกรรมขนาดใหญ่ ให้กลายเป็นมื้ออาหารคุณภาพสำหรับผู้ขาดแคลนทั่วประเทศ

“อุตสาหกรรมงานแสดงสินค้าไม่เพียงขับเคลื่อนเศรษฐกิจ แต่ยังสามารถเป็นต้นแบบของความรับผิดชอบต่อสังคมและสิ่งแวดล้อม เราควรใช้ทรัพยากรอย่างคุ้มค่า และเปลี่ยนอาหารส่วนเกินให้กลายเป็นโอกาส”— คุณลอย จุน ฮาว กล่าว

กิจกรรมแรกของความร่วมมือ เริ่มต้นในงาน Global Exhibitions Day 2025 เมื่อวันที่ 27 มิถุนายน 2568 ที่ SAMA Garden @ BITEC BURI โดยมีศูนย์แสดงสินค้าชั้นนำของประเทศเข้าร่วมส่งมอบอาหาร ได้แก่

✨ ไบเทค

✨ อิมแพ็ค เมืองทองธานี

✨ รอยัล พารากอนฮอลล์

คุณปนัดดา ก๋งม้า ผู้ประสานงานหลักของโครงการ กล่าวว่า

“การร่วมมือกับสมาคม TEA คือจุดเปลี่ยนสำคัญ ที่ช่วยเชื่อมโยงระบบโลจิสติกส์และแหล่งอาหารจากงานต่าง ๆ ได้อย่างมีประสิทธิภาพและยั่งยืน”

ขณะที่ ดร.วิศิษฐ์ ลิ้มลือชา ประธานคณะกรรมการอาหารแปรรูปและอาหารอนาคต หอการค้าไทย กล่าวเสริมว่า “เป้าหมาย 12 ล้านมื้อ คือเครื่องพิสูจน์ว่าอุตสาหกรรมอาหารและงานแสดงสินค้าไทย มีศักยภาพในการสร้างความเปลี่ยนแปลงเชิงระบบ และขับเคลื่อนความมั่นคงทางอาหารของประเทศ”

📌 สมาคมฯ มุ่งมั่นขยายความร่วมมือกับพันธมิตรในอุตสาหกรรม และขอเชิญชวนผู้จัดงาน สถานที่จัดแสดง และภาคธุรกิจที่เกี่ยวข้อง ร่วมเป็นส่วนหนึ่งในภารกิจสำคัญเพื่อ “ประเทศไทยไร้ Food Waste อย่างยั่งยืน” 🌱

สมาคมการแสดงสินค้า (ไทย)

ส่งเสริมความร่วมมือ ยกระดับมาตรฐาน และพัฒนาศักยภาพผู้ประกอบการ

เพื่อขับเคลื่อนอุตสาหกรรมการจัดแสดงสินค้าไทยสู่เวทีสากลอย่างยั่งยืน

www.thaiexhibition.org | Line OA: @ThaiExhibition | โทร. 02 744 5370-1

Thai Exhibition Association joins the movement to reduce food waste from exhibitions through the “12 Million Meals for Thais” initiative.

Thai Exhibition Association (TEA), led by its newly appointed President, Mr. Loy Joon How, has officially announced a collaboration with the Processed Food and Future Food Committee of the Thai Chamber of Commerce to support the nationwide initiative “12 Million Meals for Thais.” This initiative aims to transform surplus food from exhibitions and large-scale events into quality meals for underserved communities across Thailand.

“The exhibition industry does more than drive economic growth—it can also serve as a model of social and environmental responsibility. This project enables us to use resources more efficiently and turn surplus food into meaningful opportunities.” said Mr. Loy Joon How, President of TEA.

The collaboration was kicked off during Global Exhibitions Day 2025 on 27 June 2025, held at SAMA Garden @ BITEC BURI, where leading exhibition venues in Thailand participated in food redistribution efforts, including:

✨ BITEC

✨ IMPACT Muang Thong Thani

✨ Royal Paragon Hall

Ms. Panadda Kongma, the project’s lead coordinator, noted:

“The partnership with TEA marks a pivotal moment, enabling us to connect logistics systems and food sources from exhibitions more efficiently and sustainably.”

Dr. Visit Limlurcha, Chairman of Processed Food & Future Food Committee, added:

“The 12 Million Meals goal demonstrates the exhibition and food industries’ potential to drive systemic change and support national food security.”

📌 TEA is committed to expanding collaboration across the exhibition ecosystem and encourages event organizers, venue operators, and related businesses to take part in this crucial mission—towards a sustainable, food waste-free Thailand. 🌱

Thai Exhibition Association (TEA)

Fostering collaboration, raising standards, and enhancing industry capabilities

to drive Thailand’s exhibition industry towards sustainable global recognition.

www.thaiexhibition.org | Line OA: @ThaiExhibition | Tel. +66 2 744 5370-1